ÀNGEL VALENTÍ REBRÀ LA MEDALLA DEL MONTGRÍ 2011








El Ple de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí - l'Estartit va aprovar la concessió de les Medalles del Montgrí 2011, que aquest any rebrà l' Àngel Valentí, membre dels Cantaires del Montgrí, juntament amb ell també la rebran en Joan Surroca i l'associació lúdica i cultural Els Reis de l'Estartit, l’acte institucional de lliurament se celebrarà el 24 d’agost, a les 8 del vespre, a l’auditori de Can Quintana, en el marc dels actes de la Festa Major de Sant Genís.

La Medalla del Montgrí és el màxim distintiu cívic que concedeix l’Ajuntament des del 1985 amb l’objectiu de reconèixer les persones i els col·lectius que han destacat en algun aspecte de la vida municipal.

Àngel Valentí neix a Santa Eugènia de Ter l'any 1925 en una família humil. Quan encara era un nen, el seu pare va anar al front i la família comença a viure les pitjors peripècies pròpies d'una guerra. Durant la infància, l'Àngel és acollit per la família d'un molí fariner de Sant Feliu de Pallerols, el molí de la Rovira. Durant aquests anys, l'Àngel comença a aprendre els valors del treball i desperta una actitud oberta a conèixer i aprendre noves coses. Aquest esperit obert l'acompanyarà tota la seva vida i li permetrà aprendre l'ofici de mecànic en l'electricitat de l'automòbil.

Un cop acabada la guerra, Àngel Valentí torna a Girona per reunir-se amb la seva família i continuarà treballant en feines relacionades amb la mecànica i l'electricitat, primer amb el seu oncle, reparant tota classe de motors, i després a Can Perich, una fontaneria de Girona. L'any 1943 comença el servei militar de tres anys com a voluntari a Girona.

L'any 1946, en sortir del servei militar, comença a treballar a Indústries Fedaya, una empresa que es dedica a portar electricitat amb grups generadors a llocs allunyats de les poblacions. Anirà a treballar per aquesta empresa a Ripoll, però l'any 1950 s'estableix a Torroella de Montgrí per a instal·lar bateries de llum als masos. Un any més tard, l'any 1951, es casa a Girona amb la seva dona, Joana Costa Sala, i vénen a viure a Torroella. Amb la seva esposa han tingut tres fills, l'Anna, en Josep i en Jordi. L'any 1950 l'Àngel fitxa per la UE Torroella i serà el seu porter durant set temporades, fins la 1956-1957. L'Àngel havia sigut el porter del Girona i havia arribat a jugar a Segona Divisió. En acabar la seva etapa com a jugador de la UE Torroella, l'any 1958 forma un equip de futbol femení que només va durar un any.

L'esperit inquiet de l'Àngel Valentí sempre l'ha dut a treballar pel municipi de Torroella de Montgrí - l'Estartit, més enllà de les seves obligacions professionals. Mai n'ha tingut prou amb la seva feina professional i sempre que ha calgut ha treballat pel bé del nostre municipi.

A principis dels anys seixanta, juntament amb l'Agustí Crosa i els germans del Col·legi Sant Miquel, il·luminaran el castell i hi posaran una estrella, durant totes les festes de Nadal.

L'any 1977, entorn un grup de persones que Josep Bofill havia reunit un any abans per cantar havaneres, neix el grup Cantaires del Montgrí (Medalla del Montgrí l'any 2003). Alguns dels primers cantaires van ser Maurici Carolà, Quimet Ribera, Marina Quintana, Montserrat Puig, Antoni Roviras i l'Àngel Valentí. En els primers anys, els Cantaires assajaven a casa de la Marina Quintana, actual seu de Can Quintana Museu de la Mediterrània. L'Àngel ha viatjat per tot Catalunya amb les cançons dels Cantaires, però també fora de Catalunya com a Bilbao, Perpinyà, Menorca i fins i tot al Cercle Català de Madrid. La música sempre ha estat una passió i a més dels Cantaires del Montgrí, l'Àngel fa més de vint anys que forma part de la coral del Recer i més de deu de la coral Els Passarells de l'Estartit.

L'any 1982 es funda la primera junta de l'Associació de Veïns del Barri de Fora Portal "Santa Caterina", essent l'Àngel Valentí el seu president. Aquesta entitat organitza cada any la Festa del Barri de Fora Portal, únicament els anys 2009 i 2010 no es va organitzar. Al llarg dels anys, l'Àngel ha estat l'ànima d'aquesta celebració del nostre municipi i ha exercit un paper clau en la organització de la Festa del barri de Fora Portal.

Del 1994 al 2006, va formar part de la Junta de la Llar de Jubilats El Recer, amb la Mercè Font com a presidenta. L'Àngel va viure de ben a prop les obres del Recer i en tot moment va col·laborar en les tasques de trasllat a Can Coll.

Al llarg de la seva vida, l'Àngel ha treballat molt en la seva ocupació professional com a mecànic de l'electricitat de l'automòbil, però això no ha sigut un impediment per vincular-se a diferents entitats del municipi i a mostrar-se obert a col·laborar i donar suport en diferents projectes de la vila.

Escrit el dijous, 18 d’agost del 2011 arxivat a l'apartat de . Et pots subscriu t'hi i rebre les nostres noticies en el teu correu RSS 2.0.